pasica marprom

6.00–22.00 (pon.–pet.)
8.00–20.00 (sob.–ned.)

logommobilnost

M mobilnost

Mobilna aplikacija

Mestna linija 6 prva zelena avtobusna linija brez emisij

V vozni park mestnega potniškega prometa v Mariboru sta bila danes uradno vključena še dva nova avtobusa na popolnoma električni pogon. Oba sta razporejena na mestno linijo 6 Vzpenjača; na tej sta že doslej vozila dva enaka električna avtobusa, z dodatnima dvema pa je postala prva v celoti elektrificirana avtobusna linija pri nas. Skupno podjetje Marprom iz Skupine JHMB sedaj uporablja že 7 električnih mestnih avtobusov.

Nova 12 metrov dolga avtobusa proizvajalca Iveco sta, tako kot predhodna na liniji 6, opremljena s pantografom, ki omogoča priložnostno polnjenje na začetnem in končnem postajališču – na Avtobusni postaji Maribor in postajališču Vzpenjača pod Pohorjem. Popolna elektrifikacija linije 6 letno zmanjšuje škodljive izpuste za približno 384 ton. Prav tako električni avtobusi ne povračajo nobenega hrupa, med prednostmi pa so še prihranki pri gorivu oziroma energentih.

Razvojna strategija podjetja Marprom iz Skupine JHMB in Mestne občine Maribor je usmerjena k posodobitvam voznega parka z okolju prijaznimi vozili najvišjih evropskih standardov, kar vključuje tudi nabavo električnih vozil. Načrt je, da bi strukturni delež električnih vozil do leta 2030 obsegal 50 % flote vozil. V primerjavi z mesti, kjer je mestni potniški promet obvezen po zakonu, pa se Maribor že sedaj uvršča v vrh po deležu električnih vozil v celotni floti.

Tokratna investicija MO Maribor v nabavo dveh novih električnih avtobusov je bila sofinancirana s strani Ekosklada in Petrola (CINEA-e).

Nova električna avtobusa
DOSTOPNOST